Logo
Home Contact Organisatie Projecten TM Weetjes Gedichten Publicaties Bestellingen Aanmelden

ANBI

Sponsor worden?

Fondsen/Sponsoren


LogoLingewaard.png

PBF

logoJuweela.jpg

KAD

Accuraat

TALENTO METISSIMO

Nieuws 2016

72.   18 december  2016    MUZIEKCURSUS BLIJFT EEN FEESTJE!
Nog 1 muziek-theorieles te gaan in het nieuwe jaar en wederom zijn er nieuwe basisvaardigheden ontdekt met de  Muziekklok, deze keer leverde Elisa een bijzondere bijdrage. Een cursuspresentatie is in de maak, de datum volgt zsm!

71.   12 december 2016     FLISPELEN
Tijdens het spontaan uitwisselen van (mis)communicatie-ervaringen in het onderwijs ontstond onverwachts een
bijzonder werkwoord. Het ging over "flinterdun langs elkaar heen praten". We laten u meegenieten van wat gebeurde:

..."Wat zei u: Flispelen? Dus niet lispelen of kwispelen, maar flispelen?".
De gesprekspartner dacht even na, je kon het bijna voelen ("Was dit serieus?")
"Flispelen? Hmm, nee ik kan me niet herinneren dat ik flispelen zei" klonk het vriendelijk...
De denkruimte was echter al ingevuld en ging niet zo flinterdun maar wel enthousiast verder:
"Flispelen klinkt best vriendelijk, 't blijft "hangen" en met 1 woord kun je helder aangeven
dat je het gevoel hebt langs elkaar heen te praten, flispelen doe je immers samen."
Flisper-stilte, een soort bezinning...
"Flispelen, dat woord zei ik toch echt niet, maar terugkomend op ons gesprek over "flinterdun langs
elkaar heenpraten", het is eigenlijk wel precies wat ik bedoel, wat bijzonder"...


Een weekje later, tijdens een ander gesprek, belandde "flispelen" bij de kleuter Daantje uit het Metis-gedichtje:
Daan wil iets "weten" en voelt zich "in de wacht gezet" door zijn meester, zie Poezie.
Door het woord "flispelen" ontstond het idee om het gedichtje een vervolg te geven. Dan krijg je zoiets:
"Meester: "Flispelen we nu? Ik bedoel blauw, geen groen, zal ik mijn vraag overdoen?"
Na rijp beraad en overleg is het gedichtje over "Flispelen" opgenomen bij Poezie en het het werkwoord in de lijst van Metis-weetjes. We hopen dat het woord "flispelen" bijdraagt aan bewustwording en communicatieverbetering...

70.   30 november  2016   INHAALVERBOD TREFT RACERS EN ANDEREN ?
Nee, (nog) geen Max Verstappen bij T. Metissimo, wel een fraaie vergelijking:
Een plots en zomaar inhaalverbod op het race-circuit is voor Max,  Sportman van 2016,  wellicht een rem op zijn talentontwikkeling. Dat begrijpt iedereen. Hetzelfde geldt voor de leerling die graag ietsje sneller leert en daardoor een vakje meer aankan op VMBO, HAVO, VWO, Gymnasium, Muziek, Schaken, etc.  Een belangrijke onderschatte rem op de talentontwikkeling voor IEDER kind is het wettelijke inhaal-verbod.
Dat vraagt om een toelichting:
In Nederland heeft iemand met 6 vakken in het VO evenveel inhaaltoetsen/herkansingen als iemand met 10, 12 of meer vakken. Wettelijk heeft een minderjarige leerling recht op minimaal 1 inhaaltoets/herkansing per toetsperiode, al volg je 100 vakken. Voor het landelijke examen gelden 2 inhaalexamens/herkansingen ongeacht het aantal examenvakken.
Scholen die de minimumeis van 1 inhaaltoets per toetsweek hanteren (er zijn scholen met 3 of 4 toetsweken) leggen door hun inhaalverbod een rem op de talentontwikkeling van vele minderjarige leerlingen. In het volwassenen onderwijs zijn er daarentegen meer inhaal- en herkansingsmogelijkheden. Ook een examendoubleur krijgt (gelukkig) meer kansen.
Bij geoorloofd verlof en/of verzuim zoals resp. een WK, EK, NK of ziek-zijn in een toetsweek, treedt de volledige school-zelfregulering in werking en ben je als minderjarige aan de "good-will van school" overgeleverd betreffende zorg voor je maatwerk van je schoolprogramma of herstel na ziek-zijn. Aanvullende Sociale Wetgeving blijkt vooralsnog "te kaal". Ouders blijven eindverantwoordelijk;  PAS OP, bij een (plots en zomaar) "inhaal-verbod!"
Betrokken landelijke partijen in het onderwijs houden elkaar op de hoogte...wordt vervolgd!

Dec. 2016: Nagekomen info:
Per schooljaar geldt 1 landelijk herexamen. Een PTA is regelgevend, echter nood breekt wet waardoor een school die zelfregulerend is (evt. samen met de inspectie of de examenraad) aanpassingen kan regelen.

69.  23 november 2016    GUIDO BIEDT ANNA-MAJA PRACHTSPLAATS BIJ SV EN PASSANT
Teamleider Guido de Romph van de huidige Landskampioen Schaken SV En Passant 1 uit Bunschoten, bood Anna-Maja een prachtpositie aan om te komen spelen in zijn eerste team! En Anna-Maja zei meteen: JAAAA!
Zie hier de site van SV En Passant!

68.   18 november 2016     AANVRAAG WIM SCHAAKNORM VOOR ANNA-MAJA!
Op 14 september j.l. meldden wij u dat de 16 jarige Anna Maja onze schaakster uit Den Haag, de Woman International Master norm heeft behaald, op 13-9-2016, op de Schaak Olympiade voor volwassenen te Bakoe.
Zie WIM-norm Anna-Maja (op het groene knopje drukken). De officiele aanvraag loopt... wordt vervolgd!

 67.   16 november 2016  EEN WEEKEND VOL PLEZIER EN DANKBAARHEID: GESCHIEDENIS MAKEN
Door omstandigheden is het onderstaande artikel niet gepubliceerd, in overleg wordt het alsnog hier geplaatst.

Stralend weer en geen wolkje aan de lucht. Hofdames en edele heren in prachtkostuums verwelkomden de lange schare gasten. Jarenlang was naar dit bijzondere moment toegewerkt: De opening van de Theaterkerk; Een wereldpremière te Bemmel!  Op vrijdag 28 oktober 2016 was de officiële opening door Jochem van Gelder voor de genodigden zoals grote en kleine vrijwilligers, commissies, comites, besturen, organisatoren.
Op zaterdag viel de publieksopening te beurt aan de vele donateurs, koren, orkesten en volwassen musici die Bemmel rijk is. Het hele dorp liep uit. Jonge musici haalden enthousiast herinneringen op: “Weet je nog met alle orkesten samen om een muzieksignaal af te geven, ik was toen 7 of 8...” Ja, zo sterk kan het verenigingsleven zijn, dat leer je niet op school. Belangrijk om die verenigingen in stand te houden." Vol bewondering liep jong en oud het Theaterkerk in.
De zondag was voor de kinderen. Ook de jeugdigen van T. Metissimo werden verrast: Woh, zoveel publiek voor een modern sprookje op klassieke muziek. Overal zag je lachende gezichten vol plezier en vertier van zangers, dansers, poppenkast, workshops. En Jochem kwam nog een keer! Aan echt alles was gedacht. Vele filmpjes staan inmiddels op internet. Het openingscomité schreef ook: “We hebben geen wanklank gehoord”. Namens jeugdigen en het team T. Metissimo nogmaals vele felicitaties en dankbaarheid voor het mooie werk aan de kerk. Dat is geschiedenis maken!

66.   14 november 2016   EERSTE T. METISSIMO MUZIEK & SCIENCE CURSUS VAN START!
Na de herfstvakantie is de eerste groep enthousiast gestart met de basiscursus uit de serie Taal der tonen: Muziek met Science: Superleuk! Een basiscursus muziek gemaakt samen met jeugdigen...wordt vervolgd!
Zie Contact voor informatie, opgeven of aanmelden. Algemene info:  Flyer MuziekcursusFlyer Metissimo.
Lees hier informatie over Muziek cursus T. Metissimo en Website Muziek Educatie Lingewaard.

65.   6 november 2016    ANTIQUE SIMULTAAN: SPONSOR AKTIE MARIJN
De sponsoractie van de 16-jarige NK schaakkampioen Marijn den Hartog is uitgesteld, datum wordt nader bepaald. Belangstellenden kunnen zich opgeven via de website van Marijn of via T. Metissimo. Het betreft een antique schaaksimultaan tijdens een exclusieve schaakbijeenkomst op de oude radarpost in de Haven van Rotterdam bedoeld als sponsoraktie voor zijn schaakstudie. Een prachtlocatie met panorama havenzicht. Er kan worden geschaakt op antieke schaakborden met historische schaakstukken. Adri Helfrich verzorgt een lezing over deze bijzondere attributen. Eerder verzorgde Chess Queen Tea Lanchava met succes een soortgelijke happening. Marijn: Een superleuke aktie en veel succes!  Zie: Aanmelden via blog Marijn den Hartog Zie: Talentstatus KNSB 2016/7 en  NL'se schakers EK/WK

64.   30 oktober  2016     SPROOKJE VAN SPURN in VOLLE SLUITSTEEN THEATERKERK BEMMEL!
Tijdens het muzikale openingsweekend van het kerktheater op 28-29-30 oktober is de spreuk van MuziekVereniging UDI: Uit- Door Inspanning een waarlijk feit geworden. Werkelijk het hele dorp leek te zijn uitgelopen zowel zaterdag als zondag. Zoals de regionale krant vermeldde: Duizenden lachende gezichten. Er waren waanzinnig veel optredens van allerlei grote, kleine, jonge en oudere talenten:  Allemaal vrijwilligers!
Op zondagochtend 30 oktober begon in Theaterzaal de Sluitsteen, vernoemd naar in memoriam dhr. Sluiter, een muzikale opening op het kerkorgel van jeugdliedjes door Wil Kamps. Kaj Wortel presenteerde daarna de Daft-Punk-Helm op het lied "Contact" met LED-teksten op vizier zoals: "Proficiat Theaterkerk", "Veel Plezier met T. Metissimo" etc. Aansluitend volgde het educatieve muzieksprookje van Spurn, prachtig verteld door Marlon Gerrits en Coen Wagter. Rens Callaars opende als Heraut met de (lof)trompet, Nika Esterenko beeldde het verhaal samen met Marlon en Coen uit. Ikira Wortel vertolkte op altviool de cellopartij van May Mukle in (polyfonisch) samenspel met concert- pianist Sofia Vasheruk.
Dit Sprookje van Spurn wordt sinds 2011 op deze manier muzikaal vertolkd en het wordt steeds mooier en leuker. Nieuw was deze keer de tekening van de dansende draak en de mini-mini London Bridge. Het is een bijzondere ervaring in zo'n mooie theaterzaal met zoveel mensen, zittend, staand, wachtend...Net zo indrukwekkend als 's avonds de opening van de Rozet voor de stad Arnhem 3 jaar geleden. En hoe bijzonder: Ook toen was er een dubbel optreden.
Het was voor velen een onvergetelijk weekend vol bewondering, plezier, genieten en dankbaarheid. Zie hier enkele artikelen en filmpjes over dit mooie openingsweekend
 Het Gemeentenieuws:
 De  Gelderlander:
 Het Gemeentenieuws:


 TV Lingewaard:
 TV RijnWaal/ArProMedia:

Aankondiging weekendprogramma 28-29-30 oktober
Fantastische doop voor de Theaterkerk
Duizenden lachende gezichten

Openingsweekend Theaterkerk
Zaterdag open dag
Zondag open dag  Optreden T. Metissimo Theaterzaal de Sluitsteen.
 op datavolgorde:

63.   28 oktober 2016      OPENING THEATERKERK TE BEMMEL 28-29-30 oktober
In het weekend van 28-29-30 oktober vindt de opening plaats in het KerkTheater. Welkom en beleef het hier in Bemmel te Lingewaard! Zie onderaan het weekendprogramma.
Na een jarenlange strijd voor een waardige muziekruimte wordt het prachtige podium met repetitieruimtes in gebruik genomen. Maar eer het zover was...hier een kleine terugblik:
In de kern van Bemmel kwam in de 90'er jaren de (muziek)kloosterkapel ten val tijdens de vrij plotselinge sloop van het klooster. Muziekgezelschappen verspreidden zich in zoal kerken, het Wapen van Bemmel (inmiddels gesloten) en de Kinkel.  Voor vele muziekgezelschappen bleek de muzikale atmosfeer onvoldoende in de Kinkel, waar men overigens prima kan tekenen- , knutselen en boetseren. Het dringende vraagstuk om muziekruimte van de vele verenigingen mondden uit in muzikale protesten aan het adres van de Gemeente Lingewaard. De musici, van kartrekker muziekvereniging UDI, kregen zo de beschikking over het oude afgedankte zwembad. Met vele betrokkenen pimpten zij dit op in de kleuren zwembadblauw en roze. En "de noot bracht vreugd". De muzikale klanken en saamhorigheid maakten het al snel tot een oergezellig NOOTgebouw. De grote badkuip is nog steeds een fantastische orkestbak voor jong en oud!  Ook de muziek educatie voor de jeugd werd in het NOOThonk dankbaar voortgezet.

Dit alles leek een soort voorbode, een apperatiefje voor wat komen ging want aan het muzikaal droogzwemmen zat een tijdslimiet. Vervangende muziek-repetitie-ruimte werd gezocht, nogmaals gezocht en ja gevonden:  De Donatus Kerk! Daar waar het in Arnhem en omgeving financieel wel mogelijk is om een kerk om te dopen tot muziektempel bleek dit in Lingewaard op soortgelijke wijze helaas niet haalbaar. In de ontstane strijd groeide echter ook de saamhorigheid onder steeds meer betrokkenen. Muziek verbindt! Bijna 90% van het budget (2 miljoen Euro) komt uit lokale bijdragen van burgers,  sponsors en bedrijven (een fantastische fondsenwerving)! Dorpsgenoten stroopten letterlijk hun mouwen op want er was werk aan de kerk: Enorm veel sjouw- en verbouwwerk is verzet! Maandenlang werd de Lingewaardse burger iedere week goed geinformeerd met 1, 2 of meer openhartige artikelen in Het Gemeentenieuws over de vrijwilligers en de stand van zaken. Bemmel schrijft geschiedenis: Karrenvrachten aan papier, opwaaiend stof, stenen, kabels, snoeren, leidingen en zo meer zijn verstouwd...

Na de opening voor genodigden op vrijdag zijn er op zaterdag 29 oktober volwassen optredens van vele muziekverenigingen die Bemmel rijk is. De zondag is voor de kinderen met optredens van jeugdkoren, dansgroepen, workshops, de gehele dag een Open Podium en een poppentheater. Vanaf 16.00 uur komt Jochem van Gelder met: "Verboden voor ouders!"  Dit alles wordt onvergetelijk! T. Metissimo treedt zondag vanaf ca. 12.15 uur op.
Wordt vervolgd...  Zie: KerkTheaterBemmel.nl en Aankondiging Weekendprogramma 28-29-30 oktober

62.   15 oktober 2016      RONDE TAFEL MUZIEKCONFERENTIE: CULTUURMIJ OOST
Op zaterdag 15 oktober heeft een rond-de-tafel-gesprek plaatsgevonden over binnen- en buitenschoolse muziek-activiteiten. Doel was uitwisseling van muziekeducatie in het basis- en middelbaaronderwijs en de vereniging. Hierbij rees de vraag: Wat valt onder "leerplicht" en wat hoort bij een muziekvereniging, muziekschool, ensemble etc. ? Aanwezigen waren: 1. Organisatie Cultuurmij Oost die het geheel organiseerde: Zij wil naast een korte terugblik vooral vooruitzien en vraagt aandacht voor het ambacht musicus. 2.  Het KlassenOrkest (muziekscholen) en 3. Spelender-Wijs orkesten (Yamaha) vertelden over 4-5 soorten blaasinstrumenten in de klas: saxofoon, trompet, klarinet, hoorn en dwarsfluit. 4. Een HGO speker lichtte toe dat het HGO op zoek is naar samenwerking en ideeen 5. en 6. Enkele verenigingen toonden jarenlange resultaten van hun jeugdorkestervaringen. 7. Ook T. Metissimo schoof aan als key-note speaker en vertelde over tientallen jaren (persoonlijke) ervaring en resultaten, ontdekkingen en nieuw ontwikkelde muziekmaterialen samen met de kinderen die samen musiceren. Alles gezien vanuit de pedagogiek voor een gezonde ontwikkeling. De prachtlocatie in het Stadstheater van Arnhem droeg bij aan de sfeer en saamhorigheid: Het was tip-top verzorgd. Dank Arend Jan en CultuurMijOost voor de organisatie. Zie Publicatienr's
Zie:    Vooraankondiging:  "Muziekverenigingen in het onderwijs" door CultuurMijOost i.s.m. de MBGF.
Zie:    Lezing T. Metissimo PPT II  Met een korte introductie Taal der Tonen. Let op: Gezien vanuit samenspel!

61.   10 oktober 2016        AANKONDIGING: BASIS-MUZIEKCURSUS T. METISSIMO!
Metissimo heeft een nieuwe superleuke cursus Muziek met Science voor jong en oud: Op school (BO en VO), BSO, thuis, club, vereniging of bejaardensoos. Welkom!  Belangstelling?
Stuur een mail naar TalentoMetissimo@gmail.com of bel/sms: 06-255-06-566.  Zie ook: 
Contact
Hier treft u informatie over de Basis Muziek-Cursus T. Metissimo en Website Muziek Educatie Lingewaard.
Algemene folders zijn: Flyer MuziekcursusFlyer Metissimo.

60.   8 oktober 2016       NIEUWE MUZIEK-FLYER VAN TALENTO METISSIMO
Voor aanvang van de nieuwe muziekcursus voor de liefhebber hier de nieuwe flyer(s).
Zie:   Flyer MuziekcursusFlyer Metissimo en Website Muziek Educatie Lingewaard 

59.   6 oktober 2016       NIEUWE ALGEMENE INFO-FLYER VAN TALENTO METISSIMO
Voor de liefhebber hier de nieuwe Flyer van Talento Metissimo 2016.
Zie: Sponsor, hoe u een specifieke gift kunt doen via T. Metissimo met ANBI status; 100% is bestemd voor het doel.

58.   4 oktober 2016      SLOTDAG WK SCHAAK IN SIBERIE (20 SEPT. - 4 OKT. )
Ondanks bijzondere heenreis-hindernissen in de binnenlanden van Rusland is de Oranje delegatie goed aangekomen en verschenen de 3 NL'se spelers de eerste dag op tijd voor de start aan het bord te Khanty-Mansyisk. In de leeftijdscategorie van 16 jaar zijn er 88 stoere knapen en 58 jonge dames die de wereld schaakstrijd aangaan. Voor WIM Anna-Maja Kazarian (16, rating 2231), Marijn den Hartog (16, r. 2190) en FM Robby Kevlishvili (15, r. 2402) staan er, net als tijdens de Olympiade in Bakoe, 11 schaakpartijen van ca. 4-5 uur op het programma. Alles draait om de slimste zet en dat is lang niet altijd de beste computerzet. Marijn is 51e geplaatst, Robby 17e en Anna-Maja 7e.  
Na een wervelende start, waarbij Anna-Maja maar liefst 4 partijen ongeslagen bleef,  speelden Robby en Marijn tegen zware jongens van 2400 r.; heavy. De 5e dag was een rustdag.
De 10e wedstrijd op zondag 2 oktober 2016 scoorde Anna-Maja met zwart, tegen de Indische K. Priyanka, wiens naam lijkt op het Russische Pryalka - Spinning Wheel; Doornroosje - van N. Rubinstein; Anna-Maja bleef echter klaarwakker. Na 76 zetten kwam rond 20 uur  (NL'se tijd 16:48 uur) met 8 uit 10 een felbegeerde WK podiumplaats in zicht...De drie ridders Marijn, Robby en Dimitri bundelden hun krachten en analyseerden zovast de partij van Anna-Maja: Teamwork! Maandag 3 oktober volgden de ontknopingen elkaar op na verrassende indelingen: Om 16:00 uur (NL'se tijd ca. 13.00 uur) eindigde Anna-Maja op een 4e plaats met 8 punten; Robbie behaalde vervolgens ook 8 punten- door winst op de Iranees Aryan Gholami (r. 2435)- en een gedeelde 3e positie die resulteerde in een 5e eindplaats na rating-indeling;  Marijn speelde dat het een lieve lust was en won van de Canadees Caleb Petersen en kwam met 5 wedstrijdpunten op een gedeelde 7e positie, een 58e eindplaats na ratingindeling.
Op dierendag 4 oktober vliegt de NL'se WK 2016 Schaakdelegatie terug.
Zie:  Partijverslagen van coach/trainer Dimitri Reinderman.   Zie: Sfeerverslagen uit de blog van Marijn den Hartog.
Zie: Talentstatus KNSB sept 2017 en  NL'se schakers EK/WK  en Fide kalender  en  WYC 2016 Khanty-Mansyisk.

57.   28 september 2016   HULDIGING VALENTIN EN KAJ SCIENCE MAKER 2016 GALA te AMSTERDAM
Op woensdag 28 september vond in de Gashouder te Amsterdam de huldiging plaats van 159 Science Talenten. In 2016 behaalden zij samen 48 prestigieuze prijzen in de Wetenschap en Technologie in de leeftijdscategorie 10-18 jaar. Het in het zonnetje zetten van deze Beta leerlingen is een initiatief van de Rijksoverheid (Ministerie Onderwijs; Economische Zaken) en Techniekpact (Platform Beta en Techniek Den Haag). De huldiging werd ingedeeld in 4 groepen, iedere groep kende prijzen, te weten: Maken en Uitvinden (14 prijzen), Denken & Tellen (15 prijzen), Nullen & Enen (12 prijzen) en Groeien & Bloeien (7 prijzen). Het PWS van Kaj en Valentin viel in de categorie Denken & Tellen. Alle 159 leerlingen ontvingen een speciale Science award gemaakt door MBO leerlingen die zich De Nieuwe Makers noemen. Aansluitend volgde een pracht expositie van alle winnende Science stukken; genieten van pratijk en theorie! Valentin en Kaj presenteerden hun eerste helm en de tweede die in wording is. Het was superdruk bij "de helm" voor foto's en de "eigen naam". Kortom: een fantastische dag die voorbij vloog.
Zie:  Huldiging Kaj en Valentin ScienceMaker 2016: Publicatie nr. 28 en zie:  www.ScienceMakers.nl.

56.   20 september 2016  AANVANG WK SCHAAK IN SIBERIE (20 SEPT. - 4 OKT. )
Wij wensen Anna-Maja Kazarian en Marijn den Hartog (beide 16) superveel succes met alle WK-voorbereidingen, zo ook de 3e speler Robby Kevlishvili (15). Voor de eerste keer hebben ouders en T. Metissimo succes geboekt bij de KNSB en is de schaakbond akkoord gegaan dat tijdens dit WK naar Khanty-Mansyisk in Siberie 2 ouders mee mogen als begeleiding samen met schaaktrainer/coach GM Dimitri Reinderman. Mw. Kazarian gaat mee als tolk vanwege haar Russische taalkennis en ervaring. Mw. den Hartog gaat als huisarts mee. De ouders betalen naast de bijdrage van de jeugdige spelers ook de volledige eigen "financiele barrage" van de WK  reis-, verblijfkosten en 4 VISA. Voor allen: Een goede reis en een fijne saamhorigheid. Veel succes en geniet van alle leuke dingen die jullie tegenkomen! 
Zie:  Talentstatus KNSB sept 2017 en  NL'se schakers EK/WK  en Fide kalender  en  WYC 2016 Khanty-Mansyisk.
Zie:  Partijverslagen van coach/trainer Dimitri.   Zie: Sfeerverslagen uit de blog van Marijn.

55.   18 september 2016  MILIEU SAVING LED LIGHT PARADE IN EINDHOVEN
Tijdens de Milieu Besparende Led-Light-Parade stroomt Eindhoven over van machtig leuke PWS-ideeën. Zoek je een leuk onderwerp voor je Pee-Wee-eS?  Kies LED Light Proces! Liever een interessante verrijkingstaak of een echte Meesterproef van 2-3 jaar onafhankelijk onderzoek? Welkom bij T. Metissimo; Het aantal deelnemers stijgt!

Over de bouwers Valentin en Kaj: De 2e Daft Punk helm is tijdrovend en vergt nog verdere werkzaamheden, het resultaat lijkt ook bij de 2e helm veelbelovend. Aanwezigheid in de led-light-parade zit er dit jaar niet in vanwege de studie's van beide heren.
Zoals voor alle talentprojecten is ook hier sponsoring nodig...Zie Sponsor hoe u een specifieke gift kunt doen.

54.   17 september 2016  OLYMPISCHE TEAMS en MEVR. KAZARIAN VEILIG TERUG in NL.
Welkom terug in NL! Het NL'se dames- en heren schaakteam is - voor zover onze waarnemingen reiken - veilig en gezond terug uit Bakoe. Van het damesteam die de 2 jeugdige talenten Anna-Maja en Maaike opnamen noemen we: Li Peng, Tea Lanchava, Anne Haast, Jeroen Bosch en coach Mykhaylo Oleksienko. Dank voor deze uitdaging!
Welkom ook mevr. Kazarian! Zij keerde gisteren veilig naar Den Haag terug vanuit Georgie, een reis die ze alleen ondernam. In NL reizen steeds vaker schaakouders hun kinderen in het buitenland achterna.
We hebben vernomen dat het voor de spelers en betrokkenen een spannende, vermoeiende en bijzondere onderneming was. Nu even tijd om bij te slapen en gezamenlijk te eten met familieleden. Fijn dat iedereen veilig terug is.

53.   14 september 2016  SLOTDAG OLYMPIADE CHESS BAKOE: ANNA MAJA BEHAALT WIM TITEL!
Het NL'se dames en herenteamschaakteam heeft zo goed mogelijk gepresteerd in Bakoe tijdens de Olympiade in Azerdbeidjan. Enkele schakers hadden vooraf een NK/EK toernooi gespeeld/begeleid; mooie voorbereiding en heavy! 
Mevr. Kazarian reisde naar Georgie in de hoop dat ze in Baku toch een glimp op kon vangen van het team waar haar dochter Anna-Maja in speelde. In Azerdbeidzjan is "code geel" en op sommige plaatsen "code rood" van kracht qua veiligheid. In de "oranje delegatie" is het wel veilig. Echter de KNSB maakt geen uitzonderingen op de regel: vanaf 14 jaar mogen geen ouders mee. NL wijkt qua schaak-talentontwikkeling af van omringende landen betreffende de ouderrol...
Het herenteam eindigde op een 36e en het damesteam op een 21ste plaats (startpositie). De debuterende Maaike Keteman (17) en Anna-Maja Kazarian (16) hebben in Bakoe beide zo goed mogelijk gespeeld.  Anna Maja heeft daarbij haar FM titel (=FIDE Master) mogen inwisselen voor de WIM titel (Woman International Master; rating boven de 2250). "Heel TOP natuurlijk", schreef mevr. Kazarian. En dat is het zeker. Proficiat! Knap gedaan Anna Maja!
Zie: Bakoe

52.   11 september 2016  SLOTDAG TOERNEE VAN MUSIK TAKE IN DUITSLAND
Op het Kultur-Festival te Moers (DL) werd de 2e toernee van Musik Take In succesvol afgesloten. Wederom werden de Bauern en Kaffee Kantates van Bach prachtig vertolkt als mini-komische opera. Net als bij de Chess Queens is hier een jeugdtalent opgenomen tussen topmusici, geweldig! Speciale dank namens het team van T. Metissimo gaat uit naar Mw. Ekaterina Vasheruk die de masterclasses en talentontwikkeling van de vele talenten bij Music Take In met haar praktische ervaring tot 1 mooie muzikale opera wist te maken. Na een warm afscheid keerde het internationale operagezelschap voldaan huiswaarts, per bus, auto, trein of vliegtuig. Zie div. publicaties nr. 14-27  hier.

51.    10 september 2016 BRAVISSIMO MUSIC-TAKE-IN FINALE ZOMERCONCERT RUSTIEK RESSEN
Op de 30e Nationale Monumentendag 2016 werd in de tropische tuinen van erfgoed Ressen het Matinee-programma gezellig met de Tallis canon ingezet. Het internationale operagezelschap Music Take In liet ons vervolgens in het kerkje genieten van haar divers repertoire; van Bach tot Tango. Na de eerste ovatie volgden uitleg en gebruik van de Russische High Tea.'s Avonds werden Sara Prescott en Dolf Thedinga in het zonnetje gezet voor de tientallen jaren gastvrijheid en zorg voor het onderhoud van het rustieke erfgoed (met een knipoog naar de Rustieke Twin-Tower Ressen/Bemmel). De Historische Kring HBR had een sterke afvaardiging gestuurd waaronder Adri Stuart (medeonderzoeker) en vele leden. Voorzitter Dhr. Gijs Bouwman onderschreef in zijn toespraak het doel van de Groene Concerten: Bewustwording en behoud van het Rustieke Erfgoed en hij noemde namens de Historische kring specifiek de toenemende zorg om veiligheid, informatievoorziening en inspraak; Het aantal leden groeit nog steeds! Daarna genoten we van de prachtige sopraan Anastasia Belukova, de bijzondere basbariton Mikhail Davydov en welluidende tenor Sergei Pisarev, uit Moskou. Het ensemble bestaat uit: De violinist Ewa Zbyszybnska (Polen), violist Ikira Wortel (NL, Bemmel, debuterend en jongste bij Music take In), cellist Alexandra Kaspera (Letland) en fluitist Valeria Miller uit DL. Dit alles onder muzikale, mimische en verhalende leiding van Ekaterina Vasheruk (Moskou/Enschede) die tevens het clavecimbel bespeelde. De productie is in handen van de pianisten Sofia Vasheruk en Andrej Nesterenko (Moskou/Enschede). Welverdiend volgde een staande ovatie van meer dan 3 minuten! Kortom: Rustiek Erfgoed Ressen beleeft geschiedenis door het internationaal TOP-Opera-gezelschap te Ressen met Music-Take-In i.s.m. T. Metissimo. En ze komen terug tijdens hun 3e toernee voor een middag-avond/nachtconcert!
Noteert U zo vast:
Zaterdag 9 september 2017 Monumentendag Ressen Zomer-opera van Music Take In! 

Posters:      Finale Slotconcert.
Publicatienr. nr. 14-22 en 24-27 zie hier. Voorpagina nieuws zie artikel nr. 25.
Wilt u dit jong-talent-opera project steunen? Zie Sponsor hoe u een specifieke gift kunt doen.

50.    3 september 2016  TOURNEE OPERA MUSIK TAKE IN START IN ENSCHEDE
Zaterdagavond 3 september vond in Prismare Theater te Enschede vanaf 19.30 uur de opening plaats van het opera- en ensemblegezelschap Musik Take In. Prismare was het vertrekpunt van hun 2e toernee door DL en NL met een prachtig avondvullend programma. We genoten van klassieke liederen uit de komische Bach-opera tot de zwoele tango's. De werken waren van zoal: Bach, Mozart, Brahms, Shubert, Rachmaninow, Tschaikowsky, Piazolla, Glinka, Weil e.v.a. Ze werden met een staande ovatie beloond. Wordt vervolgd...

49.    1 september 2016  ANNA-MAJA IN WEEKKRANT "DEN HAAG CENTRAAL"
Journalist Klaas-Jan Droppert schreef een mooi artikel in de Weekkrant van Den Haag over Anna-Maja (16) en de oorlogssituatie in Azerbeidzjan waar in Bakoe de SchaakOlympiade 2016 is begonnen. De titel "Waarom ik ga? Ik wil de Olympiade niet missen!", geeft het strijdlustige karakter weer van Anna-Maja: Ze wil scoren en geeft niet op. Passie en drive ten top! En gelukkig zit Anna-Maja zit op een Gymnasium waar excelleren wordt gewaardeerd. Dat politiek en toptalent hand in hand gaan is bekend. Hoe hoger je komt hoe strenger de criteria. De huidige Minister van Onderwijs mevr. Bussemaker en Staatsecretaris dhr. Dekker tonen betrokkenheid voor talentontwikkeling. We hopen dat het in Bakoe rustig blijft voor iedereen. Bakoe doet er - net als jullie - alles aan om het goed te laten verlopen! Over Olympiades in NL: Die zijn te volgen voor middelbaar scholieren in allerlei vakken tot op internationaal niveau. Vraag op school of je ook mee mag doen; zoek en vind je talent!
Zie publicatie nr. 23 over Anna-Maja: Waarom ik ga ?

48.    1 september 2016  OLYMPIADE CHESS QUEENS BAKOE AZERBEIDZJAN (1 - 14 SEPT.)
Vandaag is het NL'se Oranje Olympiade Dames Schaakteam vertrokken naar Bakoe. Het team van de Chess Queens bestaat uit 3 senior en 2 junior schakers en zijn alle stuk voor stuk Nederlandse toptalenten, te weten: 
Li Peng, Tea Lanchava, Anne Haast, debuut voor Maaike Keteman (17)  en onze bekende Metissimo Schaakster Anna Maja Kazarian (16). Jeroen Bosch gaat mee namens de KNSB. De trainingscoach is Mykhaylo Oleksienko. 
Het herenteam bestaat uit: Anish Giri, Loek van Wely, Robin van Kampen, Benjamin Bok en Erwin L'ami.
Prachtig dat bij de dames jonge talenten mogen meespelen.
Wij wensen beide teams superveel succes, top-samenwerking, sterke teamgeest, veiligheid en geluk!

48.    28 augustus 2016  OPSTART RESEARCH BEHOUD RUSTIEK RESSEN BEMMEL
In de zomervakantie juli 2016 is nader onderzoek opgestart met als hoofdoel: "Wat is nodig voor  behoud van rustiek Ressen en Bemmel?"  Twee andere vragen volgden:  Hoe heette Bemmel ten tijden van de Koningshof Rexna en hoe kan het dat de 2 torentjes zo'n gelijkenis tonen ?  Een bijvraag die hieraan ten grondslag ging over wat de overeenkomsten zijn tussen Ressen en Bemml. Dat was in ieder geval de bouw van de deze twee zeer oude kerktorentjes. Voor het gemak noemen we ze de Rustieke Twin Tower van Lingewaard. De Historische Kring van Bemmel, Ressen en Haalderen zijn benaderd en gegevens worden aktief uitgewisseld, vertalingen zijn in gang gezet en er wordt geanalyseerd...we puzzelen nog wel even. Talentontwikkeling voor jong en oud. Wordt vervolgd!
Publicaties nr. 14-27 hier voor info over de Groene Zomerconcerten.

Met een specifieke gift - zie Sponsor - kunt u het project Behoud Rustiek Ressen/Bemmel en/of de Groene Zomerconcerten steunen.

47.    28 augustus 2016   FINALE NK SCHAAK VROUWEN IN AMSTERDAM (20-28 AUG.)
Na de eerste partijen van de gesloten achtkamp steeg de spanning net als de tropische waarnemingen buiten. In het tropentheater te Amsterdam was het aangenaam vertoeven. Anna Maja Kazarian bleef tot de 5e partij ongeslagen en speelde op 25/8, een snikhete woensdagmiddag, remise tegen titelverdedigster Anne Haast, een thriller. De temperatuur en spanning bleven beide stijgen Iozefina Paulet eindigde gelijk met Anne Haast nl. 5 punten. Anne Haast behoudt na barrage haar titel NK kampioen. Anna Maja is 4e in het eindklassement en 3e in het puntenklassement (3,5 punt).   Mooie prestatie als 16 jarige. Over de Heren: GM Jorden van Foreest schrijft geschiedenis, hij is met 17 jaar NK Schaakkampioen met 5,5 punt bij de heren, na winst op GM Loek van Wely. Allen: Proficiat Dames en heren! Bij T. Metissimo vroegen wij ons af of Loek misschien familie is van Davina en ook kan vioolspelen, zoals Ruud Janssen ooit zo mooi schreef: Spelen met een ander stukje hout...
Dank KNSB, Tropentheater, fotografen, wakende arbiters, verslagschrijvers, presentatoren en organisatoren.
Op naar het volgende spannende toernooi! 

46.    28 augustus 2016    5e ZOMERCONCERT RUSTIEK RESSEN: COMPONISTEN UIT GELDERLAND
Op deze zinderend hete zondag 28 augustus was het koel en rustig tussen de dikke kerkmuren. Vanaf 11.30 uur stonden Gelderse componisten op het programma, van oud naar jong: Staring (1767-1840), Lovendaal, Geerlings, Andriessen, Goeveneur & Scheifes, Schoonenbeek, van Berkum en Frank Boeijen. De componist Rowan Roodbaert van de Arnhemse groep Heidevolk heeft toestemming gegeven voor hun Bataafs Gelderse Volkslyric (Heidevolk tekst = van v. Riemsdijk/R'dam). Aldus geschiedde op altviool en altfluit: Primeurtje. Dank heren voor deze prachtmelodie!
Bij Music Take In zijn de repetities voor de TOP-opera op Monumentendag 10 september in volle gang. De kaartverkoop begint te lopen... Aan het doel: Bewustwording en behoud van Rustiek Erfgoed Ressen en Bemmel te Lingewaard wordt achter de schermen hard gewerkt. Met de Historische Kring Bemmel/Ressen/Haalderen worden aktief gegevens verzameld, uitgewisseld, geanalyseerd. Machtig interessant!
Posters: Introductie, Renaissance/Barok, Klassiek, Romantiek, Gelderse Componisten en Bladmuziek
Zie publicatienr. 22:  Hier.

45.    22 augustus 2016   NK SCHAAK DAMES EN HEREN TE AMSTERDAM (22 - 28 AUG.)
Vandaag maandag 22 augustus start in het Tropentheather (naast het Tropenmuseum) te Amsterdam de eervolle strijd begonnen om de Vaderlandse titel Schaak 2016 bij de vrouwen en de mannen.  Anna Maja Kazarian uit Den Haag is geboren en getogen Nederlandse. Zij is met 16 lentes jong ver uit de jongste deelneemster. Daarna volgen van de NK Dames: Titelverdedigster Anne Haast van 23 jaar uit Tilburg en Lisa Hortensius uit Amsterdam die maar een jaartje ouder is:  24 jaar. De organisatie is in Amsterdam tot in de puntjes geregeld. Schitterende schaakfoto's worden weer gemaakt door Tru Tran, Cissy Caljé of anderen...(behalve tijdens de schaakpartijen zelf natuurlijk).
Voor iedereen superveel speelplezier. Anna-Maja veel succes! Wordt vervolgd...

44.    21 augustus 2016   4e ZOMERCONCERT OP RUSTIEK ERFGOED RESSEN: ROMANTIEK
Op 21 augustus stond vanaf 11.30 uur de Romantiek in het middelpunt van het 4e zomerconcert. Iedere week neemt het bezoek toe, mooi! Deze week kregen we op zaterdagmiddag versterking van Lucie met altblokfluit. Op zondag werden enkele duetten van Bela Bartok als duo en trio vertolkt met blokfluiten en altviool. Het paste perfect in de Laat Romantische periode. Ook de Canon van Tallis groeide meerstemming met meerdere instrumenten. Dank dames!
Het doel: Bewustwording en behoud van Rustiek Erfgoed Ressen en Bemmel te Lingewaard begint vorm te krijgen. Van harte welkom op de 5e zondag op de grasgroene zomerconcerten.
Graag tijdig aanmelden voor vermelding op de souvernir-programma's van Ressen en/of de krantenartikeltjes.
Posters:                       Introductie, Renaissance/Barok, Klassiek en Romantiek en Bladmuziek
Publicatie nr. 20 en 21: Romantiek op Zomerconcert en hier de overigen.

43.    7 augustus 2016    3e ZOMERCONCERT OP RUSTIEK ERFGOED RESSEN: KLASSIEK
Tijdens het 3e zomerconcert op zondag 7 augustus vanaf 11.30 uur stond de Klassieke periode centraal. Wederom een bijzonder concert met altviool. De groep aanwezigen groeit en zo ook de vragen; Mhr. Adri Stuart van de Historische Kring biedt waardevolle hulp aan! De Koningshof Rexna rust op Germaans erfgoed. In 1948 zijn foto's gemaakt en paalgaten tonen erfgoed van het Germaanse houten kerkje. Goh, dat is zelfs "ietsje" ouder dan een hele Europese Limes vol Romeins Erfgoed dat op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco moet gaan komen in 2019/20...Misschien iets voor Koolstofonderzoek in duplo, door een andere provincie natuurlijk, ter vergelijk met de andere Lingwaardse Twintower, die van Bemmel. Hier schijnt een houten beeld ter verering te hebben gestaan. De Lingewaardse bevolking is voor behoud van Rustiek Ressen en Bemmel, dat is ook het doel van de Groene Zomerconcerten. Het hartzeer uit 1996 door de opgelegde expansiedriften treft vele generaties. Bijzonder onderwerp voor een Profielwerkstuk. Moet je wel sterk in je schoenen staan en lef hebben. Bij T. Metissimo ben je welkom!
Posters:               Introductie, Renaissance/Barok en Klassiek en Bladmuziek.
Publicatie nr. 19:  Klassieke Souvernirs uit Ressen en hier de overigen.

42.    6 augustus 2016    MOOIE AFSLUITING VAN HET OPEN NK SCHAAK TE DIEREN
Het Gelderse NK te Dieren is ook dit jaar succesvol verlopen. Dit jaar speelden maar liefst 11 schaakmeesters mee (GM, IM of FM) naast vele jeugdige talenten. Dank aan de Gelderse organisatie, de KNSB en de vele vrijwilligers !

41.    26 juli 2016       WARE OPERA OP ERFGOED RESSEN IN HET MONUMENTENWEEKEND!
Op de slotavond van de zomerconcertreeks zal Ware Opera klinken door operagezelschapp Music Take In
Kaarten bestellen kan via <Bestellen> bij Talento Metissimo of via  Music Take in.
Veel succes musici van Music Take In! Wordt vervolgd...
Zie artikel nr. 18: "Ware opera op Erfgoed Ressen".

40.    26 juli 2016         START OPEN NK TE DIEREN, GELDERLAND (26 JULI - 6 AUG.)
Ieder jaar weer een pracht internationaal schaaktoernooi waar jong en oud vanwege het open karakter plezier beleven. Veel succes voor alle schakers en Good Luck vanuit Lingewaard & Over Betuwe! Wordt vervolgd...

39.    31 juli 2016          2e ZOMERCONCERT OP RUSTIEK ERFGOED RESSEN: RENAISSANCE & BAROK
Vanaf 11.30 uur is er op 31 julie een vrije inloop voor muziekklanken uit de Renaissance- en Barokklanken
in het 11e-12e eeuws kerkje op rustiek erfgoed Ressen. Ieder concert begint met de (8e) beroemde canon van Thomas Tallis met de originele Engelse tekst uit 1561 op psalm 67 met als symboliek "licht" met zang, altviool en barokfluit.
Doel: Bewustwording en behoud van Klassiek Rustiek Ressen en Bemmel te Lingewaard.
Posters:      Introductie en Renaissance/Barok en bladmuziek
Publicatie:   R Rexna Toren in Renaissance- en Baroksferen ( nr. 17) en hier de overigen.

38.    24 juli 2016          1e ZOMERCONCERT OP RUSTIEK ERFGOED RESSEN: INTRODUCTIE, vrije inloop
Het 1e zondag-zomer-concert is vandaag op 24 juli vanaf 11.30 uur succesvol verlopen. Er is nauwelijks tijd geweest voor een goede aankondiging maar de belangstelling mocht er wezen! Het spontane idee voor zomermuziek is van de Ressense koster Dolf Thedinga. Onlangs gaven jeugdigen van Metissimo daar hun 1ste Schaak-Concert met recital en simultaan dat goed is ontvangen.
Het inititatief om de zomermuziek aan het groene plan te verbinden is donderdagochtend pas geboren. De jeugd gaf zelf aan achter dit idee te staan! In samenspraak met medebewoner Rien Adolfs en het bestuur van T. Metissimo is een reeks zomerconcerten op het Erfgoed Rustiek Ressen opgestart.
Doel van de concert-reeks is om belangstellenden, wandelaars, fietsers en medebewoners op zondag in rust te laten genieten van de prachtige akoestiek in het 11-12e eeuwse kerkje gelegen op Rustiek Erfgoed Ressen, zichtbaar en hoorbaar. Deze rust willen we graag behouden zonder autowegen die dwars door Lingewaard heen gaan.
Ikira Wortel (altviolist) reageerde enthousiast op dit groene inititatief en maakte een reeks van 6 zomer-concerten. Iedere week volgt er een nieuw tijd-thema met de vraag of je mee wil doen. Van harte welkom.
Poster:        Introductie en bladmuziek
Publicaties:  Zes groene zomerconcerten in Ressen (nr. 14)
                  Concerten Behoud Rustiek Erfgoed Ressen (nr. 15, 16) en hier de overigen.

37.    20 juli 2016          2E  DAFT PUNK HELM IN WORDING
Vandaag dik boven de 30 graden: De Tweede Daft Punk Helm zal hopelijk spoedig gereed zijn...droogt goed vandaag.
Misschien lukt het om al op 18 september met 2 helmen op de Led-Lightning in Eindhoven aanwezig te zijn...

36.    20 juli 2016          PROFICIAT EINDE SCHOOLJAAR
Coen, Valentin en Kaj van harte proficiat met het behalen van jullie middelbare school diploma's en superveel succes bij jullie vervolgstudies!  Anna-Maja, Marijn, Sabine, Rob, Marlon, Nika, Ikira en andere Metissimo talenten (die in overleg niet op de site worden vermeld); Stuk voor stuk hebben jullie "zelluf" mooie en bijzondere resultaten neergezet. Dat is een pluim op jullie hoedje! We zijn super-duper-trots!
Steeds vaker wordt T. Metissimo gevraagd. Jullie geven ons de moed om door te gaan en dat we op de goede weg zijn.
Voor allemaal: Geniet ze van een welverdiende vakantie!

35.    20 juli 2016          VERZOEK TOETSINZAGE
Het is diverse leerlingen niet gelukt, ondanks veel moeite,  om proefwerken van bepaalde vakken voor de zomervakan- tie nog te kunnen inzien (vragen + antwoordblad). Toetsen moeten 2 jaar bewaard blijven voor inzage. Aantoon baar "In de wacht zetten" en "Kastje-Muur" valt bij T. Metissimo onder verzuim van zorg- en informatieplicht; Bewaar je mailwisselingen als bewijs en blijf volhouden! Schrijf het ons a.u.b. als jullie een te gekke oplossing hebben gevonden! Achter de schermen wordt er aan gewerkt...

34.    19 juli 2016          100 STE 4-DAAGSE NIJMEGEN DOOR NIEUW PARK LINGEZEGEN
Nijmegen: Proficiat met deze Gladiola-mijlpaal. Alle wandelaars en betrokkenen van dit EEUW-4-daagse festijn (van allerlei talenten): Veel wandelplezier op het Klompenpad, Park Lingezegen en Lingewaard. Geniet ze!

33.    10 juli 2016         MARIJN NAAR SJANGHAI
Vandaag zijn Marijn den Hartog en medeleerlingen o.b.v. Chinees/Mandarin docent Mw. Vuong van het Rotterdamse Erasmiaans Gymnasium vertrokken naar Sjanghai . Marijn, onze NKJ B Schaakkampioen 2016 heeft nl. ook de strenge R'damse selectie doorstaan voor de Medschool R'dam en vertrekt binnekort naar Junior Youth Camp in Sjanghai. Voor Marijn en iedereen: Waanzinnig veel succes!
Voor school- en schaakervaringen van Marijn, zie: Junior-Med-School  en International YouthCamp.

32.    10 juli 2016          EINDE SCHAAKTOERNOOI AMSTERDAM
Nader bericht volgt.

31.    9 juli 2016           AANKONDIGING SCHAAKTOERNOOI  AMSTERDAM
Anna-Maja heel veel succes tijdens het Schaaktoernooi in Amsterdam!

30.    14 juni 2016         T. METISSIMO HEEFT ANBI STATUS
Hoera, op 14 juni j.l. viel de brief in de bus dat T. Metissimo van de Belastingdienst de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) heeft gekregen vanaf 6 januari 2016, de oprichting. Wij zijn enorm blij met deze erkenning! Wilt u ons steunen? Uw vrijwillige bijdrage is van harte welkom! Zie sponsor, hoe u een gift kunt doen.

29.    14 juni 2016         VALENTIN & KAJ ONTVANGEN KNAW PRIJS IN TRIPPENHUIS AMSTERDAM.
Op 14 juni j.l. ontvingen Kaj en Valentin voor hun Daft Punk Helmet in het Trippenhuis de 3e prijs van de Onderwijs-prijs voor Natuur en Techniek voor hun geslaagde Profielwerkstuk (PWS). Dank KNAW voor deze onvergetelijke dag! Voor belangstellenden die volgend jaar mee willen doen aan deze PWS wedstrijd: KNAW maakt geen onderscheid in Meesterproef of Profielwerkstuk, het is een PWS-wedstrijd. Iedere VWO'er mag inzenden als hij/zij aan de gestelde eisen van de KNAW voldoet.
Zie hier publicatienr 13.  Onderwijsprijs met studiebeurs voor Valentin en Kaj en overige publicaties.

28.    12 juni 2016        GESLAAGD EERSTE SCHAAKCONCERT T. METISSIMO!
Het eerste schaakconcert is sfeervol en bijzonder gezellig verlopen. Iedereen heeft enorm genoten.
Dank aan iedereen die 'n "steentje" heeft bijgedragen! Dit was het dagprogramma.
Lees hier het artikel in het Gemeentenieuws (nr. 12).

27.    08 juni 2016              INTERVIEW KAJ & VALENTIN IN "LANGS DE LIJN EN OMSTREKEN" (NPO 1)
Op dinsdag 8 juni zijn Kaj en Valentin naar de NPO studio in Hilversum geweest voor een live interview in het programma "Langs de Lijn en Omstreken" van NOS/EO. Dit naar aanleiding van het winnen van een KNAW onderwijsprijs voor hun profielwerkstuk. Vanaf het parkeerterrein liepen Kaj en Valentin om de beurt met de helm met de tekst: "Hallo NOS". Binnen werden ze hartelijk ontvangen. De presentatie was in handen van Robbert Meeder (NOS) en Renze Klamer (EO). Indrukwekkend om te zien wat er bij zo'n programma komt kijken en wat een timing! Tijdens het supergezellige interview zette Robbert in zijn enthousiasme de helm op en die zat als gegoten. Renze maakte een supergave opmerking dat dit toch iets anders is dan 3D Legoblokjes printen...mooie bijval, kom er maar eens op. Wonderlijk genoeg kwam geheel onverwacht iets bijzonders ter sprake, vanwege de beoordeling...Toeval?
Op dinsdag 14 juni wordt bekend gemaakt of de jongens een 1e, 2e of 3e prijs krijgen in de categorie Natuur en Techniek. U kunt hier dit interview beluisteren.

26.    08 juni 2016              KNAW PRIJS VOOR KAJ EN VALENTIN
Zie publicatie in "Het Gemeentenieuws" van 8 juni: "KNAW-prijs voor Kaj en Valentin". (nr. 11)

25.    01 juni 2016             AANKONDIGING 1E SCHAAKCONCERT VAN T. METISSIMO.
Op zondag 12 juni begint vanaf 13.30 uur het eerste Schaak-Concert van T. Metissimo (gratis).
In het 12e eeuwse kerkje te Ressen in Lingewaard is er die middag een doorlopend programma waaronder een recital, een lezing door 2 techneuten over hun meesterproef en een verrassend nieuw muzieksprookje! In de Kosterij die ernaast ligt worden gratis schaaklesen verzorgd door o.a. onze KNSB erkende schaakcoach en trainer. De middag sluiten we af met een gezamenlijk simultaan door...verrassing!
Allen van harte welkom! De entree is vrij. Koffie, thee zijn voor eigen rekening. Klik hier voor het middagprogramma,
Zie publicatie nr. 10 in "Het Gemeentenieuws" van 8 juni: Talento Metissimo's eerste schaakconcert in Ressen.

Een bijdrage voor de doelen van T.Metissimo is van harte welkom! Zie Sponsor, hoe u een gift kunt doen.

24.    01 juni 2016             VERRASSENDE ONTKNOPING KNAW: VALENTIN EN KAJ IN DE PRIJZEN!
Op vrijdag 27 mei maakte de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen bekend dat Kaj Wortel en Valentin Thonen op 14 juni 2016 samen met hun ouders en schoolbegeleiders Piet van Geelen en Johan Schuurbiers een KNAW Onderwijsprijs in ontvangst mogen nemen in het Trippenhuis te Amsterdam.  Piet is de informatica docent die aktief betrokken was bij de opstart. Hij ging in 2014 met pensioen. Johan gaf als natuurkunde docent de jongens vervolgens alle vrijheid. Via T. Metissimo kregen de jongens een werkplaats en was er – voor de jonge knapen destijds – toezicht rondom veiligheid op het werken met schadelijke stoffen en apparaten etc. Een stukje extramurale zorg. Als beloning werd het geheel met technische tekeningen verwerkt tot een boek met originele tekeningen. Voor de KNAW maakten zij een extra filmpje  over de tot standkoming van hun replica van de Thomas Bangalter helm en de patronen van de led-lampjes.  Het programmeerwerk in de nieuwe taal Arduino is te zien via hun eigen website.
PROFICIAT VALENTIN & KAJ met jullie fantastische prestatie! 

23.    24 mei 2016              ANNA-MAJA SCHAAKTALENT VAN 2015 !
Afgelopen vrijdag 20 mei 2016, werd Anna-Maja Kazarian in het Max Euwe Centrum te Amsterdam benoemd tot Sport Talent 2015 vanwege haar bijzondere prestaties. Ze kreeg daarvoor een schaakbeker uitgereikt.  Hoogtepunt in 2015 was de Europese titel bij de meisjes tot 16 jaar in Porec, Kroatie. Daarnaast werd ze NL's  jeugdkampioene tot 20 jaar met een 100% score en veroverde zij een derde plaats op het NK Dames. In 2015 maakte ze haar debuut in het NL'se dames team bij het Europese Kampioenschap voor landenteams in Reykjavik. De rating-stijging aldaar leverde een bronzen medaille op en een benoeming tot Fide Meester. Een trainer had ze vorig jaar nog niet. Ze deed dit alles op eigen kracht samen met haar ouders !
Felicitaties aan dit supertalent en haar ouders zijn dan zeker op zijn plaats: PROFICIAT!  
Uiteraard ook felicitaties aan Anish Giri die Schaker van het jaar 2015 werd.

Het is een medewerker van Dagblad de Gelderlander gelukt om het bovenstaande bericht gepubliceerd te krijgen in de Haagse Courant! Dank aan journalist Mike Boeschoten voor deze bijdrage uit Den Haag namens T. Metissimo!
Lees hier het artikel: Giri schaker van het jaar, Kazarian grootste talent. (nr. 9)
Anna-Maja bereidt zich nu voor op de wereldkampioenschappen die komend najaar zullen plaatsvinden in Rusland.

22.    19 mei 2016              EINDEXAMENS 2016
Bureau LAKS is voor vele duizenden scholieren weer een dankbaar meldpunt tijdens de afgelopen eindexamens.
Meldingen graag naar LAKS sturen en niet naar Metissimo. Vragen en overleggen mag altijd, daar zijn we voor.

21.    12 mei 2016              START EINDEXAMENS 2016
Vandaag beginnen de middelbaar schooleindexamens in NL. Alle kandidaten veel succes met de voorbereidingen voor toetsen, examens en toetsen. Met een gezonde portie geluk en vooral VEEL SUCCES! Hou het hoofd koel.

20.    8 mei 2016                NK ABC TOERNOOI IN ROTTERDAM
Pathena organiseerde voor het 3e (en laatste) jaar op een rij het NK ABC jeugdschaaktoernooi!
Van 29 april tot en met 7 mei 2016 vond een waar strijdtoneel in het Rotterdamse topsportcentrum plaats. Maar liefst 9 dagen in de ban om dat ene superstuk the King te verdedigen met 15 onderdanen; Een waar hersenkraak-festijn. Dit jaar werden ook in NL Fide normeringen doorgevoerd voor het niet hinderen tijdens een schaakpartij...

Speciaal voor onze T. Metissimo helden (dame eerst):
Anna-Maja:  Zij speelde als superjongste meisje van 16 jaar in de gemengde Jeugd A klasse waar ze zich uitstekend weerde tegen jongens van zoal 18 jaar. Zo maakte anderen kans op hoge plaatsen. Ze maakte het spannend tegen de A-kampioen Hing Ting Lai (18 jaar). Een prima voorbereiding voor de komende wedstrijden!

Apart noemen we MARIJN: PROFICIAT MET DE 1e PLAATS OP HET NKJ B-KLASSEMENT: Met vlag en wimpel en dat op je 16e.  Wat een partij veldslagen. Je behaalde dit in nog geen 6 jaar schaken: Fabuleus! Jij bewijst dat je ook op 10-jarige leeftijd kunt beginnen met schaken en NK jeugdkampioen kunt worden. Dat is een motivatie voor veel jeugdigen in NL.

Eerlijk mogen winnen is de allermooiste aanmoediging om door te gaan.
Met dank aan de KNSB en Pathena voor de organisatie van zoal: De life borden, uitslagen en verslagen. Bijzondere dank voor de inzet van de vele vrijwilligers, begeleiders, trainers, coaches, sponsors, catering, vele betrokkenen en uiteraard de spelers zelf. Speciale dank aan ouders, supporters en achterban voor jullie steun en betrokkenheid!

19.    28 april 2016             NK SCHAAK PATHENA ROTTERDAM  (29 april - 7 mei)
Morgen begint het NK schaak in Rotterdam van de KNSB. Anna-Maja en alle anderen veel succes!
We wensen iedereen een mooi toernooi met veel speelplezier!

18.    22 april 2016             PUBLICATIE TALENTEN IN DE GELDERLANDER
Dagblad De Gelderlander vermeldt een verslag van het interview dat journalist Rob van der Velden had afgenomen. Een knotsgroot artikel met foto! In de hoofdrollen Coen, Anna-Maja en vele andere talenten en betrokken bij T. Metissimo. Wij willen reporter Rob en fotograaf Eric en alle aanwezigen hartelijk danken voor de aandacht en de 'heldere pen'. We ontvingen vele positieve reacties!
Zie hier de on-line aankonding: Talenten vinden draai bij Metissimo. En hier het artikel zelf. (nr. 7, 8).

17.    21 april 2016            VERSCHIL TUSSEN PWS EN MEESTERPROEF
Allereerst dank voor de felicitaties en reacties op dit adres voor Valentin en Kaj. Daarnaast kwamen maar liefst 7 vragen binnen over wat het verschil is tussen een profielwerkstuk (PWS) en de Meesterproef (MP).
Antwoord: Een MP is het vervolg op een PWS; Meerdere onderdelen, groter geheel, vaak meer diepgang en als het lukt een verslag van max. 40/45 pagina's; dat is een extra eis, geen voorwaarde. Het SLO schreef in 2012 een boekje: over het PWS en de Meesterproef (zie onderaan). De minister van OCW heeft aangegeven dat het PWS en de MP samen en apart beoordeeld worden. We hopen dat dit voor jullie opheldering geeft, anders laat maar (weer) horen...
Zie: Van PWS naar Meesterproef (SLO).

16.    20 april 2016             EERSTE PRIJS OP NSG VOOR MEESTERPROEF KAJ EN VALENTIN
Woensdagavond waren de PWS-presentaties van de NSG Leerlingen van VWO-6 die genomineerd waren. Dit jaar in het PABO/gebouw. Het werd een gezellige avond met voor alle leerlingen een fraai gesproken juryrapport over de afgelegde wegen in `Onderzoeksland`. Valentin en Kaj kregen allebei een Wortel-oranje 3D-print Oscar overhandigd met de erkenning (na 3 jaar noeste arbeid voor een werkende Daft Punk Helmet) dat het wordt beschouwd als meesterproef.  Een eerlijk verdiende 1e prijs voor het harde werken op jonge leeftijd volledig op eigen kracht!
De jury vermeldde dat de Arduino controller en bijbehorende taal de komende jaren een prominente rol in het Beta-onderwijs gaan spelen. Beide heren hopen met hun eerste publicatie (het boek) en website met filmpjes en natuurlijk de helm zelf,  ook anderen te motiveren. Dank aan de NSG voor de verzorgde avond.

15.    20 april 2016            INTERVIEW TALENTEN GELDERLANDER DOOR REPORTER ROB
Woensdagmiddag waren Gelderland-journalist Rob van der Velden en fotograaf Eric van 't Hullenaar op bezoek bij T. Metissimo. Een superleuk kringgsprek volgde met Rens, Ap, Marc, Coen, Thijmen, Marc, Rob, Rob, Eric, Ger, Anna-Maja, Ikira, Kaj en Karen. Het leuke was dat wij ook vragen mochten stellen aan reporter Rob!

Rob vertelde hoe hij als 16-jarige zichzelf het vak van het schrijven heeft eigengemaakt.
30-40 jaar geleden zag het onderwijs er totaal anders uit dan nu!
Een artikel hierover is in de maak! Hou de site in de gaten; wordt vervolgd...!

14.    6 april 2016               ODE AAN GEBSKI       STREICH-FESTIVAL IN GOCH - 3
Eeen ware ode en felicitaties aan jubilaris Prof. Andrzej Gebski van de Gocher Streichakademie po het Stringtime Festival 2016. Afgelopen 10 jaar was hij verantwoordelijk voor zoal de vele kwartetten en trio´s aan het NiederRhein Stringtime Festival te Goch. Op Goede Vrijdag speelden in Maria Roepaen te Ottersum een van zijn kwartetten zijn favoriete werk Beethoven Opus 18 nr. 4 deel 1 allegro ma non tante. Tijdens het grote slotconcert op Paaszondag 27 maart volgde op speciaal verzoek van prof. Gebski, die duidelijk in zijn nopjes was, een uitnodiging aan zijn jeugdige internationale Beethovenkwartet voor een uitvoering op Paaszondag tijdens het Grote Slotconcert in Kastell te Goch. Ikira nam de altviool partij voor haar rekening. Zie publicatienr. 6:  Ode aan Gebski.

13.    23 maart 2016            INTERVIEW GELDERLANDER KAJ, VALENTIN & REPORTER MITCHEL
Op woensdagmiddag werden Kaj Wortel en Valentin Thonen geinterviewd door journalist Mitchel Suijkerbuijk en fotograaf Eric van 't Hullenaar van de Gelderlander over hun zeer technisch profielwerkstuk: "Helmet Thomas Bangalter". Zij hebben hier ruim 2½ jaar in hun vrije tijd aan gewerkt ter afsluiting van hun VWO 6. Twee dagen later stond er een paginagroot artikel in de Gelderlander! Zie hier de Aankondiging en hier de Artikelen nr. 3, 4, 5.

12.    23 maart 2016           STREICH-FESTIVAL IN GOCH - 2
Dank aan de jonge strijkers, het docententeam, de vele gastouders, begeleiders en alle betrokkenen i.s.m. zoal de KulTOURBuhne Goch voor deze 21ste editie van Stringtime NiederRhein 2016 namens het team van T. Metissimo. Wederom een prachtresultaat!

11.    20 maart 2016           NIEUWE FIDE RATING 2016
De Schaak Fide-rating lijst 2016 DAMES is bekend. Anna-Maja (net 16 jaar) staat met een rating van 2320 op de tweede plaats van alle NL'se dames; van zowel junioren als senioren. Ze staat op "miniscule afstand" van rivale Chess-Queen Li Peng die met een rating van 2374 bovenaan staat. Zie hier de Fidelijst van 2016.

10.    18-27 maart 2016      STREICH-FESTIVAL IN GOCH - 1  (18-27 maart 2016)
 Wat gaan we beleven? Veel succes gewenst aan alle betrokkenen!
Zie: String Time NierderRhein Festival in Goch, Duitsland.

9.     17 Maart 2016          RESEARCH/SCIENCE
Dank aan Kentalis Nijmegen voor het informatieve Symposium "Samen Sterk in Communicatie".

8.     12 maart 2016            KNMO MUZIEKEXAMENS
Examens in Doesburg met MBGF & T. Metissimo. Alle kandidaten veel succes gewenst.

7.     5 maart 2016             ANNA-MAJA EN PAUL DE LEEUW
Anna-Maja geeft een prachtig interview aan Paul de Leeuw. Zie: Pauls-Puber-Kookshow

6.     20 februari 2016        FELICITATIES VOOR AP REUGEBRINK
 Ap is namens de MBGF de secretaris van de KNMO muziekexamens. Hij is gehuldigd met goud en diamant voor 50 jaar muzische inzet. Dit gebeurde op 20 februari in Nunspeet op de ALV van de MBGF.
PROFICIAT en Applaus voor AP!!!

5.     20 februari 2016        NOG EEN PRIMEUR VOOR DE MBGF
De nieuwe Conso-/Disso Solfège methode (onderdeel muziekdidactiek) is in Nunspeet op de ALV van de MBGF gepresenteerd. Zie artikel-publicatie 1 en 2: PPT I T. Metissimo I, Leesversie Solfège presentatie.

4.     20 februari 2016        PRIMEUR VOOR DE MBGF
Marc Gouswaart (tamboermaitre) en Ap Reugebrink (examensecretaris) presenteren in Nunspeet op de ALV van de MBGF, het allereerste digitale muziekexamen HAFA in Nederland! Zie hier de Leesversie Digitale Examens.

3.     26 januari 2016         PRESENTATIE EERSTE BOEK THOMAS BANGALTER HELMET
Valentin Thonen en Kaj Yuri Wortel presenteren hun `Thomas Bangalter Helmet` op de PWS markt van de NSG te Nijmegen. En tevens de primeur van hun PWS in boekvorm met ISBN-nummer!
Zie boek-publicatie nr.1: Boek PWS Kaj en Valentin en zie hier: Bestellen boek PWS Kaj en Valentin.

2.     6 januari 2016            PCC CONCOURS ENSCHEDE
Op het PCC Concours te Enschede brachten Ikira Wortel & Sofia Vasheruk Enesco's ConcertPiece ten gehore op altviool en concertvleugel. Ikira is 15 jaar en speelt op een 40,5 cm altviool. Sofia is een concertpianiste die wereldfaam geniet en werkelijk prachtig speelt. Sinds 2012 spelen zij met enige regelmaat samen.

1.     1 Januari 2016, 11:06 uur    SUCCES UIT ZEIST!
Veel succes voor alle kinderen! Wij vonden ons stekje op een eigen plekje; insiders weten dat Metissimo al meer dan 25 jaar bergen werk verzet.
Succes van Fabian, Sandra, Melanie, Mattie en Toine uit Zeist.
Jaarkalender

Info flyer
FlyerMetissimoTalentEducatie2020

Nieuws 2019

Nieuws 2018

Nieuws 2017

Nieuws 2016


© Talento Metissimo 2015     K.v.K. nr. 64995372      ANBI status      Bankrekening: NL82 INGB 0007 0995 26br>
E:  info@TalentoMetissimo.nl   of   M:  06-255-06-566

logo